Blog & Inspiratie

Honger!

Honger! Waarnaar? Menselijke connectie, aanraking, verbinding, bezieling?

“Human connection is the most vital aspect of our existence,
without the sweet touch of another being
we are lonely stars, in an empty space
waiting to shine gloriously" - Jo Straynge - 
 
Laatst ontving ik een bijzondere massage waardoor ik na een lange intense periode weer het gevoel had terug in mezelf te zijn geland. Ook was er weer een gevoel van een liefdevolle stroom in mij aangewakkerd. Na de behandeling kon ik alleen maar ‘ja’ zeggen en mijn hoofd knikken, uit dankbaarheid naar en verwondering voor het moois wat deze persoon van zijn levenswerk had gemaakt. Zijn reactie was dat het eigenlijk zo eenvoudig was…..

Kort daarna gaf ik een workshop achtige les met het thema ‘connectie’.  De groep dansers hadden er zo’n zin in en waren zo nieuwsgierig naar contact, wilde het zo graag onderzoeken, aangaan, uitproberen dat ik met een vreugdevolle glimlach op mijn gezicht niets anders kon dan hun tempo volgen en meebewegen. Voldaan rondden we de avond af waarbij werd gesproken over de menselijke ‘huidhonger’ . Dat hieraan toegeven zo vervullend is  maar we het zo gecompliceerd maken met verhalen die we onszelf vertellen. Terwijl het zo eenvoudig is, ook dit…

Nog een voorbeeld: vandaag hadden mijn zoontje en ik zo’n dag dat we super chagrijnig en vermoeid op elkaar reageerden, het hield maar niet op. Zo’n gevoel als moeder, en vast ook als kind, dat alles wat je zegt en doet niet goed aankomt. Maar aan het einde van de dag is er het  ‘naar bed gaan’ ritueel die we afronden met een verhaal en nog even bij elkaar liggen. Natuurlijk vloeide al het ongenoegen weg in deze simpele omarming. Van waaruit weer ruimte ontstond voor liefdevolle vriendelijkheid naar elkaar. Gelukkig maar.

Als mens hebben we nu eenmaal honger naar connectie en zelfs naar aanraking. Zowel met ons zelf, als met een ander, als met de wereld, als met datgene wat groter is dan wij zoals bijvoorbeeld de natuur. Het is net zo’n honger als naar eten en drinken die we gedurende de dag bemerken, stillen en weer opnieuw opmerken en stillen. In de huidige wereld van algoritmes, #, volgers, mails, apps, virtuele ontmoetingen en misschien ook wel Netflix, lijken we te zijn vergeten hoe essentieel belangrijk menselijk contact  is. Of door teleurstellingen, lijden en zelfs trauma’s in het verleden lijken we de honger naar verbinding niet meer echt te kunnen voelen, er naar te willen luisteren en al helemaal niet naar te mogen handelen.  Of gewoon niet meer weten hoe we dit kunnen aangaan. Maar deze honger is altijd aanwezig. Afstemmen, doorvoelen, onderzoeken, uitproberen, aangaan van contact zijn thema’s die steeds weer tijdens het leven en dus ook in de dans opdagen.
Het ene moment met meer bewuste aandacht dan tijdens andere momenten.
Het ene moment met meer behoefte om alleen in contact met ons zelf te zijn, het andere moment met meer behoefte aan contact met anderen.
Het ene moment vreselijk spannend, het andere moment lijkt het helemaal vanzelf te gaan.

Honger naar contact met jezelf en je bezielde staat van zijn, ofwel je oerbron, je essentie, je levenskracht.. komt aan bod tijdens de workshopdag ‘WILD & BEZIELD’ in het Oost West Centrum in Antwerpen.

Honger om je vitale creatieve levensenergie weer meer te laten stromen in jou zelf, je leven én tussen jou en de ander,… komt aan bod tijdens de 3-daagse volledig verzorgde Pinksterretraite  ‘LIBIDO FUNDAMENTALS - ALL IN’ in Holten (OV). (Aantrekkelijk vroegboekkorting t/m 16 maart!)

Honger naar verbinding met jezelf, de ander, anderen in de groep, het leven en met het grotere bestaan… komt aan bod tijdens IEDERE DANSAVOND in ALKMAAR (  25 feb, 3, 10, 17, 24, 31 maart, 7 april etc.)  en IEDERE DANSOCHTEND in NAARDEN (23 feb, 8, 22 mrt, 5, 26 april, 10, 24 mei, 14, 28 juni)

Honger naar dansen? Tijdens ieder dansaanbod! Je bent welkom zoals je bent, doet, voelt, danst… of je nu hongerig bent naar cocoonen in jezelf of naar eindeloos samen dansen. Graag tot dans!

 


 

Datum publicatie: 3 februari 2020

Honger!