Workshops, Retraites, Intensives 

Libido Love of Life Jaartraining

Meeuwenveen, Havelte

Een gericht programma voor een belichaamde verkenning van seksualiteit, intimiteit en levenskracht.

Deze jaartraining is een intensieve verdiepende weldadige reis waar we dansen en werken met de beweging van seksuele energie binnen de bredere definitie van ‘Libido’ als levenskracht, geboorteplaats van creativiteit, vitaliteit en aanwezigheid.
Naast de dans worden er andere gerelateerde werkvormen geïntegreerd om je ervaring te verdiepen en verbreden. Zoals de beoefening van gewaar zijn en bevraging, authentiek relateren, ademwerk, neurobiologie, werken met het ‘Wheel of Consent’ van Betty Martin. 

4 residentiële modules van steeds 4 dagen in een besloten groep op een prachtige plek te midden van oeroude Drentse natuur met een vriendelijke, rustgevende, geborgen sfeer. 

Onze seksuele levensenergie - ons Libido - is een essentieel onderdeel van de natuurlijke expressie en beweging van ons lichaam. Het ene moment gecompliceerd, het andere moment extatisch, afwezig of belast met verwachtingen vanuit vroegere ervaringen.

'Libido' raakt de universele elementen aan die betrekking hebben op het voelen, bewegen en vergroten van de mogelijkheden deze levenskracht volledig te belichamen in alle gebieden van je leven.

Wanneer ons hart en ons lichaam door dans en bewust bewegen wakker worden, komt ook onze seksuele energie in beweging. Op de dansvloer voelen we ons misschien het ene moment bruisend, stralend en aantrekkelijk en het volgende moment schuldig, onhandig en verlegen. We voelen ons misschien overweldigd door onze eigen ervaring of door de seksuele energieën rondom ons, of we voelen ons mat, niet in contact met onszelf of gewoon buitengesloten. 

In een aandachtige, veilige, seksueel positieve omgeving gaan we dit complexe, creatieve en verdiepende onderzoek aan met compassie en nieuwsgierigheid. 

HIERIN WORDEN WE GEDRAGEN DOOR:
* de fysieke taal van onze seksuele levensenergie gegrond in de universele bewegingshulpbronnen van Open Floor Embodied Dance,
* de transformerende werking van de dynamische dansmeditatie als middel voor bewustzijn,
* de wijsheid van de fysieke, emotionele, mentale en spirituele terreinen van libido, intimiteit en levensenergie,
* de diverse vormen van contact zoals thuis komen in jezelf, contact met een ander, de realisatie deel uit te maken van een sociaal veld en het grotere geheel, 
* de beoefening van gewaar zijn en bevraging / ‘Practice of Awareness and Inquiry’
* de beoefening van het ‘Wheel of Consent’ van Betty Martin,
* aanvullende oefeningen, deelmomenten en specifieke theorie om je ervaringen te verdiepen en te integreren

We beginnen te onderzoeken hoe en wie we zijn, wat ons in het leven drijft. Omdat seksualiteit zo vaak ondergronds aanwezig is, genegeerd wordt of onbewust uitgeleefd kan het bewust onderzoeken van dit thema intens, bevrijdend, intiem en krachtig zijn. De vreugde en de schoonheid die deze reis kan bieden maakt het de moeite waard om de uitdaging en het risico aan te gaan.

VOOR WIE?
'Libido' is geschikt voor alle volwassenen, ongeacht geslacht, seksuele uiting, voorkeur en soort relatie. We streven ernaar een omgeving met elkaar te co-creëren waar iedereen zich welkom voelt, nieuwsgierig kan zijn, de mogelijkheid voelt te groeien en waar persoonlijke ervaringen die een ieder meebrengt worden gerespecteerd.
Voor deelname is het fijn dat je enige ervaring hebt met dansvormen zoals OpenFloor, 5Ritmes, MovementMedicine, Biodanza, o.i.d.

Tijdens deze jaartraining is er geen expliciete seksuele inhoud. Ook gaat het niet om je seksualiteit op de dansvloer uit te leven.

VOOR HEN DIE: 
* erotische intelligentie willen cultiveren en hun vermogen om van het leven te houden willen vergroten,
* geïnteresseerd zijn in een belichaamde en gezonde verkenning van hun seksualiteit,
* de meerlagige dynamiek van aantrekking en gehechtheid willen ontrafelen, evenals de culturele en sociale conditionering die onze persoonlijke en collectieve verhalen beïnvloeden, zowel in het verleden als in het heden.
* zich door beweging bewust willen verbinden met de bron van hun verlangens om meer vervulling en voldoening te ervaren in allerlei soorten relaties,
* de energie van libido willen aanwenden voor creatieve bezigheden.

OPEN FLOOR EMBODIED DANCE 
Open Floor is een dynamische dansmeditatie en levendig bewegingsonderzoek. De methodiek van Open Floor is eerder open en onderzoekend dan voorgeschreven. Je wordt begeleid en geïnspireerd om alles wat je tegenkomt te verwelkomen in je dans, voorbij dat te bewegen wat je al kent en om dat wat vast gestold is weer in stromende beweging te brengen. Je ontdekt hoe je van schaduw en gewoonte naar vrijheid in keuze en creatieve mogelijkheden kunt bewegen.

DOCENT
Monika Körschner is o.a. geaccrediteerd 5Rhythms® (Gabrielle Roth), OpenFloor,  Libido Fundamentals (Andrea Juhan) en ‘Wheel of Consent’ (Betty Martin) docent.  Zij geeft ruim 20 jaar les in dans en beweging als bewustzijnsoefening en heeft zich de laatste 12 jaar gespecialiseerd in Embodied & Conscious Sexuality.  

TEAM
Natacha Senders - Organizer, organisator & assistent
Hester Hudig - OpenFloor docent, Therapy in Motion practioner, Therapeut (psychosynthese)
Overige teamleden volgen nog. 

MODULE 1 - ONTHULLEN & ONDERSCHEIDEN  
Onze creatieve seksuele levensenergie beleven we het ene moment gecompliceerd, het andere moment extatisch; afwezig of belast met verwachtingen vanuit vroegere ervaringen. Tijdens deze module onderzoeken we hoe en wie we zijn. Of onze conditionering, gender, cultuur, sociale gebruiken, dromen, herinneringen, families, juist een hulp of een belemmering zijn om te kunnen bewegen met onze natuurlijke seksuele levenskracht en om ons in waarachtigheid te verbinden met anderen en het leven. We leren differentiëren tussen wat we daadwerkelijk voelen en het verhaal wat we hieraan vast koppelen, tussen het verleden en het huidige moment, tussen jouw ervaring en die van een ander, tussen intentie en gevolg.
We integreren de beoefening van gewaar zijn en bevragen. Dit is het proces van het ontdekken van iets dat tot nu toe onbekend was voor het bewustzijn om dieper inzicht en begrip te krijgen in je eigen essentie. Het onderzoeksproces begint altijd met je huidige moment ervaring. Het kan beginnen met een vraag of gewoon een open onderzoek zijn naar je huidige ervaring.
(Bron: R. Brumet/'Practice of Awareness & Inquiry)

MODULE 2 - DE KUNST VAN GEVEN, ONTVANGEN, BEGRENZEN, WELBEHAGEN, 'PLEASURE'
Via de dans en het ‘Wiel van afstemming of overeenstemming’ oefen je met het weer gaan voelen in je lichaam wat fijn en lekker voelt, en wat niet, wat je wilt en niet wilt. Hoe vertelt jouw lichaam wat je behoeftes zijn, je verlangens, waar je grenzen liggen en wat je wel en niet bereid bent te geven. Je leert opmerken welke signalen je lichaam geeft, die signalen te vertrouwen, te waarderen en ze dan ook nog in volstrekte openheid te communiceren naar een ander toe. 
We maken onderscheid tussen het ‘doen’-aspect en het ‘geschenk’-aspect. Wie doet? Voor wie is het? Maar in wezen gaat het verder dan dit en word je uitgenodigd om nieuwe keuzes te maken in heel je leven vanuit zelfbeschikking.  
(Bron: Betty Martin/Wheel of Consent)

MODULE 3 - ONZE WILDE NATUUR
Vanaf onze geboorte tot aan onze dood zijn we seksuele wezens. Vanaf het moment dat onze eerste cellen worden gevormd, die ons leven schenken, tot aan de diepe overgave van onze laatste uitademing, een leven is doordrenkt met libido. We zullen dansen en werken met deze natuurlijke intelligentie en potentiële levenskracht, die dan weer latent, dan weer extatisch aanwezig is, dan weer verwarrend, overweldigend, angstaanjagend en dan weer wild, levenslustig, dan weer ontvankelijk, mysterieus, dan weer gepassioneerd.
We kunnen op verschillende manieren toegang krijgen tot deze vitale energie van eros  - in momenten van diep spel of stille meditatie, een tedere aanraking, een provocerend kunstwerk, een sexy lied, een volwassen blik, de rustgevende stem van een dichter, de heilige woorden van een mysticus. Wanneer deze energie wordt erkend, ondersteund en authentiek mag zijn, zowel in relatie met ons zelf als met een ander, anderen, het leven, is de mogelijkheid voor heling immens en bekrachtigend. We eren het hele zelf.
 (Bron: Andrea Juhah/Open Floor Libido Fundamentals)

MODULE 4 - VAARDIG VERBINDEN IN VRIJHEID 
De meest belangrijke drijfveren in ons menselijk bestaan zijn ons verlangen een solide autonome individu te zijn en onze behoefte betekenisvolle relaties aan te gaan. Relaties in allerlei vormen. Onze grootste uitdaging als volwassene is ons vermogen deze twee krachten te kunnen balanceren met elkaar. Via het dansen beoefenen we constant de vaardigheden die hiervoor nodig zijn: 
jezelf steeds weer voelen in samen zijn,
jezelf gerust stellen en je eigen emoties reguleren, 
je niet af te scheiden maar in verbinding te blijven ondanks opkomende reactiviteit, betekenisvol verduren en kunnen zijn met ongemak waardoor er groei kan plaatsvinden.  
Dansen en werken met seksuele levensenergie gaat namelijk ook over het opbouwen van ‘volwassen’ relaties in allerlei vormen en over meer in harmonie zijn met het leven. Wanneer we deze ervaring van verbondenheid (intimiteit) kunnen toelaten en vergroten, voelen we ons meer belichaamd en creatiever. Onze relaties, in allerlei vormen, zullen verbeteren, worden oprecht, authentiek en we beginnen meer welbehagen daarin te ervaren. 
(Bron: David Schnarrch/relatie-, seks-, traumatherapeut en bekend van de differentiatie gebaseerde psychotherapie) 

“We tend to think of the erotic as an easy, 
tantalizing sexual arousal.
I speak of the erotic as the deepest life force, 
a force which moves us towards 
living in a fundamental way." 
- Audre Lorde -

DATA & TIJDEN
Module 1 Onthullen & onderscheiden
Aanvang woensdag 15 maart 2023 om 19.30
Einde zondag 19 maart 2023 om 17.00

Module 2 De kunst van geven, ontvangen, begrenzen, welbehagen, 'pleasure'
Aanvang vrijdag 7 juli 2023 om 19.30
Einde dinsdag 11 juli 2023 om 17.00

Module 3 Onze wilde natuur
Aanvang woensdag 29 november 2023 om 19.30
Einde zondag 3 december 2023 om 17.00

Module 4 Vaardig verbinden in vrijheid
Aanvang vrijdag 15 maart 2024 om 19.30
Einde dinsdag 19 maart 2024 om 17.00

INVESTERING
16 hele dagen met dag & avond programma, inclusief overnachtingen, maaltijden
en tussentijdse inspiratie voor 'thuis'. 

€ 2450,- indien aangemeld en aanbetaald voor 25 september 2022.
Het restant dient dan voor 14 januari 2023 betaald te zijn.  
€ 2750,- indien aangemeld en volledig betaald voor 14 februari 2023.
€ 2995,- indien aangemeld en volledig betaald daarna. 

Het aanbetalingsbedrag bij aanmelding is € 300,-

Zodra we je (aan-)betaling hebben ontvangen is je deelname definitief en ben je verzekerd van een plek. Een deel van je betaling is een niet-terugbetaalbare storting van €100,-.
Bij betaling ga je akkoord met de annuleringsvoorwaarden behorende bij 'Libido Ongoing Group'. Deze kun je lezen door hier te klikken


AANMELDING IS NODIG
Bij belangstelling en inhoudelijke vragen over de workshop kun je contact opnemen met Monika Körschner, docent/trainer, via 06-12602244 of via monika@embodieddance.nl  

Voor aanmelding en praktische vragen kun je terecht bij Natacha Senders (tijdrustenruimte.nl), organizer, via 06 51818291 of natacha@tijdrustenruimte.nl  
Bij aanmelding ontvangen we dan graag je volledige naam, adres, telefoonnummer, emailadres en heel kort wat over je danservaring.  

We streven naar een meer evenredige verdeling van mannen/zij die zich als man indentificeren, vrouwen/zij die zich als vrouw identificeren en gender neutrale deelnemers. 


PLAATS & BEREIKBAARHEID
Meeuwenveen Accommodaties
Gebouw 2
Meeuwenveenweg 1-3, Havelte

Meeuwenveen is rijk aan flora en fauna en gaat over in een oeroud natuurgebied aan de rand van een Drents bos. Je verblijft in eenvoudige, goed verzorgde twee- en meerpersoons- kamers. Er zijn een beperkt aantal éénpersoonskamers beschikbaar tegen een meerprijs.
De maaltijden zijn deels biologisch en altijd vegetarisch. Dieetwensen zijn mogelijk, mits tijdig doorgegeven. De zaal waarin we dansen is ruim, licht en voorzien van een mooie houten vloer. De sfeer wordt ervaren als vriendelijk, harmonieus en rustgevend. 

 

WAT ANDEREN HEBBEN ERVAREN

"Twee keer heb ik de Libido groep gedaan bij Monika en zou het zo weer doen. Het fijne van Monika als docente is dat ze alles zelf zo doorleeft heeft, dat merk je in haar manier van lesgeven. Daardoor voel je je uitgenodigd om open te onderzoeken en te delen. Monika brengt je in de dans naar een dieper niveau, biedt daarin de tijd en ruimte die nodig is. Ze is heel goed afgestemd op de groep en met haar prettige gevoel voor humor blijft het ook licht." - Monique van L. - 

"Dankbaar voor mijn reis die Monika mogelijk heeft gemaakt. Wat een power en wijsheid. Heb het gevoel dat ik liters koud ijs heb ontdooid en kwijt ben en in een behagelijkheid ben gezakt die ik lang niet meer gevoeld heb." - M -  

"Dankbaar voor dit práchtige weekend! Jullie hebben dit allemaal heel mooi verzorgd. Het voelde allemaal zo vanzelfsprekend - ik besef dat dat juist komt door jullie expertise en goeie organisatie. Het weekend heeft me enorm veel moois, nieuws, dieps, waardevols gebracht!!!"- I. - 

"Via een vriendin kwam ik te weten over het Libido Fundamentals weekend dat Monika in 2019 zou geven. Na lang twijfelen heb ik me ook ingeschreven, ik had nooit een dans-weekend gedaan, was een beetje terughoudend en onzeker. Maar boy, was I mistaken! Een hele fijne groep mensen waar contact heel vanzelf ging. Hele fijne opbouw van oefeningen waarin lichaam, energie, het leven, sensualiteit en seksualiteit steeds op wisselende manieren aangesproken worden. Het voelde steeds alsof iedere stap, oefening, suggestie precies op het juiste moment kwam en aansloot bij iets wat ik in mezelf aantrof. En er was alle ruimte om dat alles helemaal te kunnen onderzoeken en ervaren. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat er nou allemaal precies gebeurde maar ik geloof dat zo’n beetje alles in me aangeraakt is dat weekend. Tegen het einde was dat compleet en totaal: ik voelde overgave zoals ik het niet kan maken maar alleen maar ondergaan. Ik voelde me (beetje schaamrood op de kaken als ik dit schrijf) genomen en wilde me laten nemen. Door wie of wat…? De muziek, Monika, de energie, de groep, het grotere? Ik weet het niet en het maakt ook niet zoveel uit. Het oversteeg me. " - Joost - 

“De nawerking van dit weekend is intens, mijn voelen staat op punt en de beweging blijft nazinderen. Heerlijk alsof ik superman ben die net heeft leren vliegen, geweldig maar nog even wennen hoe ik die nieuwe ontdekte energie in goede banen moet leiden. Geluckig worden er tijdens het weekend wat kapstokken meegegeven die je nadien helpen om de dingen in perspectief te plaatsen. Dansen bij Monica is dansen vanuit een veilige haven. Als je de oceaan in danst en in een storm terecht komt, je scheepje danst over de woeste golven, dan is zij en haar team er als vuurtorens om je terug in de veiligheid van de  haven te leiden. De veilige haven word gedragen door iedere danser aanwezig en dit dankzij de havenmeesteres die op haar mooie fijne manier dit mee in de wereld zet.” - Luc -


 

Datum publicatie: 7 januari 2022

Libido Love of Life  Jaartraining